Chat with us, powered by LiveChat

Varmt eller kallt ljus? Kelvin grader och ljuskällornas nyanser

En kort guide för att förstå Kelvin-grader, olika ljusstyrkor och vilken ljustemperatur du bör välja för olika rum.

När det gäller att välja ljuskällor för hemmet eller kontoret är en viktig aspekt att ha i åtanke och inte underskatta ljusets färgtemperatur. Denna temperatur, angiven i grader Kelvin (K), påverkar i hög grad atmosfären i rummet. Att förstå skillnaderna mellan neutralt, varmt och kallt ljus kan hjälpa dig att fatta rätt beslut, så att du inte väljer en ljuskälla som stimulerar koncentration i avslappningsrum och vice versa. I den här guiden går vi igenom Kelvin-grader, olika ljustemperaturer och ljusfärger som du kan välja mellan för olika rum i hemmet eller på jobbet.

Vad är Kelvin-grader i ljuskällor?

Kelvingrader (K) är måttenheten för ljuskällans färgtemperatur. Kelvinskalan definierar de ljusfärger som en ljuskälla avger och utgår från den temperatur som en perfekt svart kropp skulle behöva värmas upp till för att avge ljus med en liknande färg. Ju högre temperatur, desto kallare ljus, och ju lägre temperatur, desto varmare ljus.

Hur beräknas Kelvin-grader för ljuskällor?

Beräkningen av Kelvin-grader baseras på ljusets färgtemperatur som avges av ljuskällorna. Vanliga värden för ljuskällor ligger mellan 2700 och 3000 K, medan LED-ljuskällor har ett betydligt bredare intervall: cirka 1800 K upp till 6500 K. Enligt lag måste alla ljuskälleproducenter tillhandahålla information om färgtemperatur i produktspecifikationerna på förpackningen.

Hur väljer man rätt färgtemperatur?

Valet av färgtemperatur beror på rummet och den önskade ljuseffekten. För att skapa en varm och mysig atmosfär i vardagsrum, sovrum eller vilorum rekommenderar vi ljuskällor med en färgtemperatur på maximalt 2700-3000 K. Det varma ljuset skapar en behaglig och avkopplande belysning. Industri- och butiksmiljöer samt sjukhus behöver däremot helt andra färgtemperaturer: vanligtvis över 5000K.

Varmt ljus: vad menas med det och i vilka miljöer är det att föredra

Det varma ljuset når upp till 3300K och är en rödgul nyans som påminner om ljuset från traditionella glödlampor, runt 2700K. Det är faktiskt fortfarande den mest populära typen av ljuskälla än idag. Om man jämför med ljuset runt omkring oss är det varmaste ljuset det från stearinljus, cirka 1500K, eller det från solen vid soluppgång och solnedgång, cirka 1800K. Varmvitt ljus är därför idealiskt för hemmiljöer som vardagsrum, sovrum och matsalar, eftersom det skapar en mysig och avkopplande atmosfär. Därför avger många dekorativa LED-ljuskällor ett varmt eller väldigt varmt ljus.

Photo: @paulinesimpkin6
  • 85,00 kr Tillgänglig
    T03 LED-lampan ä det ideala valet för dig som vill lysa upp dina utrymmen med varmt vitt ljus. Genom att kombinera en klassisk stil med modern teknologi, garanterar den här produkten ett utmärkt pris-prestanda förhållande.Vilka egenskaper har den här ljuskällan?Med en effekt på 7 watt producerar T03 en ljusstyrka på 806 lumen och avger ett ljus med...

Naturligt ljus: hur många grader Kelvin och i vilka miljöer det är lämpligt

Naturligt ljus, ofta kallat "neutralvitt" eller "kallvitt", har traditionellt en färgtemperatur på mellan 3300K och 5300K. Elektroniskt blixtljus har t.ex. en färgtemperatur på ca 5000 K och solljus mitt på dagen har en färgtemperatur på ca 5200 K. Vissa märken kallar ljuskällor som avger ljus på 3500-4000 K för "naturligt ljus" eftersom de avger ljus med en färgtemperatur som liknar det omgivande dagsljuset i hemmet, när solen lyser upp rummen. Denna nyans är färgneutral och främjar koncentrationen. Därför är den lämplig för utrymmen där optimal färgåtergivning krävs. Kontor, konstateljéer eller arbetslokaler där det är viktigt med god sikt använder ljuskällor av den här typen.

Photo: @lisaland.ing
  • 188,00 kr Tillgänglig
    Letar du efter en originell lampskärm som hjälper dig att skapa en varm och välkomnande atmosfär? Magnum flaskan i metall är utformad för att dekorera alla möjliga miljöer med en modern stil och hjälper dig att skapa en minimalistisk och industriell inspirerad ljusinstallation, tack vare den synliga ljuskällan.Med hjälp av den medföljande dragavlastaren...
  • 76,00 kr Tillgänglig
    Om du letar efter en ljuskälla med en vintagekänsla, som avger naturligt ljus och som samtidigt är energieffektiv, då är N02 LED-lampan med filament det perfekta valet för dig. Den här transparenta ljuskällan avger varmt och naturligt ljus, har en charmig klassisk design och använder en modern teknik.Vilka är ljuskällans främsta egenskaper?N02...

Kallt ljus: vad det är och var det används

Kallt ljus, med en färgtemperatur över 5300 K, avger en blåvit nyans som liknar direkt dagsljus. Dagsljus från en helt molnig himmel har en färgtemperatur på ca 7000 K. Det används främst i garage och utomhusutrymmen, i kommersiella eller industriella miljöer som stormarknader, sjukhus eller arbetsområden där noggrann färgåtergivning krävs och ljuset är intensivt.

Sammanfattningsvis ger Kelvin-grader och olika ljusstyrkor en mängd olika valmöjligheter när det gäller belysning. Att känna till skillnaderna mellan varmt, naturligt och kallt ljus kan hjälpa till att skapa den önskade atmosfären och förbättra energieffektiviteten. När du väljer en ljuskälla är det viktigt att inte bara tänka på rätt ljusstyrka i form av lumen och watt, utan även att ta hänsyn till miljön, den önskade ljuseffekten och de aktiviteter som kommer att äga rum i det utrymmet, för att uppnå optimal belysning för alla behov.

  • 639,00 kr Tillgänglig
    Table Snake med Diamond bur lampskärm är en bordslampa som är redo att användas. Belys dina rum med den här enkel men fascinerande lampan! Table Snake har en enkel och minimalistisk design som är mycket mångsidig, vilket gör att du kan kombinera den med möbler eller tillbehör i olika stilar och på...
  • 172,00 kr Tillgänglig
    C53 är en droppformad ljuskälla med vintage-look som har väldigt hög effektivitet. Den patenterade vertikala filamenttråden är en klassisk detalj som förvandlar den här ljuskällan till ett vackert föremål som alrig går ur tiden.Den här ljuskällan är dimbar, har en bredd räckvidd, lång livslängd (15 000 timmar och 20 000 på/av-cykler) och avger ett varmt...
Photo: @simohome_18
Posted on 2024-01-12

Meny