Chat with us, powered by LiveChat

Vad är skillnaden mellan IP44 och IP65? Hur man läser skyddsklassificeringens uppgifter

Det är vanligt för armaturer att ha en IP-skyddsklass, men vad betyder det egentligen? Och när ska man köpa en produkt med IP-skyddsklass?

EIVA2

Rund elektrisk kabel täckt med SX08 bomull Pixel Bronte

Lampa filament LED Globe

IP står för "Ingress Protection" eller "International Protecting rating", dvs. graden av motståndskraft och skydd för beläggningar för elektrisk utrustning mot troligt intrång av fasta ämnen eller vätskor. Det har klassificerats enligt standard CEI EN 60529/1997 (tidigare CEI 70-1) av Internationella Elektrotekniska Kommissionen. En organisation som verkar globalt och som ser till att den här uppdelningen är densamma och reglerad i hela världen samt att det inte finns några skillnader mellan olika länder.

Hur tolkar man belysningens IP-skydd?

Den första siffran efter IP anger graden av skydd för människor mot kontakt med farliga delar och mot att fasta föremål trängs sig in (på icke-tekniskt språk kallas det här för "dammtätt"), den andra siffran anger skyddet mot fukt och vatten (för dess föremål som förenklat kallas för "vattentäta").

1:a siffran - Skyddsgrad mot inträngning av fasta ämnen

0 - inget skydd
1 - skyddad mot fasta föremål med en diameter större än 50 mm
2 - skyddad mot fasta föremål med en diameter större än 12 mm
3 - skyddad mot fasta föremål med en diameter större än 2,5 mm
4 - skyddad mot fasta föremål med en diameter större än 1 mm
5 - skyddad mot damm
6 - helt skyddad mot damm

2:a siffran - Skyddsgrad mot inträngning av vätskor

- inget skydd
1 - skyddad mot vertikala vattendroppar
2 - skyddad mot vattendroppar eller regn som faller nedåt upp till 15° från vertikalt läge
3 - skyddad mot fallande vattendroppar eller regn upp till 60° från vertikalt läge
4 - skyddad mot vattenstänk från alla håll
5 - skyddad mot vattenstrålar
6 - skyddad mot kraftiga vattenstrålar
7 - skyddad mot effekterna av tillfällig nedsänkning
8 - skyddad mot effekterna av kontinuerlig nedsänkning

Hur väljer man IP-klassificering?

En pendellampa i vardagsrummet, en vägglampa i sovrummet eller en spotlight i entrén krävs inget särskilt skydd. Armaturer i badrum, kök och utomhusutrymmen behöver däremot en IP-klassning för att förhindra att skräp eller vatten tränger in i dem, skadar dem och orsakar skador på människor och ägodelar. Det finns därför en stor skillnad mellan IP21, IP44 och IP65, till exempel: ju högre IP-värde, desto mer motståndskraftig är lampan mot fukt, vatten och skräp och kan placeras i olika typer av miljöer.

IP-skydd, några av de vanligaste exemplen

Är det bättre att välja en IP23 eller behövs det ett högre värde? Och vad är skillnaden mellan IP44 och IP65? Här är några exempel på de vanligaste skyddsnivåerna.

IP21-klassning

IP21 är damm- och droppskydd och är den lägsta tillåtna nivån för badrum och kök där det inte finns någon direkt kontakt med vattendroppar, men där kondens kan förekomma.

IP23-klassning

Skyddsgraden anses teoretiskt sett tillräcklig för utomhusbruk, t.ex. för armaturer under ett skärmtak vid entrén eller på en täckt balkong. IP23-armaturer får inte komma i direkt kontakt med olika väderförhållanden, men kan ibland behöva hantera fukt. 

IP44-klassning

Stänkskyddet är lämpligt i badrum i områden runt duschen, handfatet eller badkaret. IP44-klassningen är också avsedd för apparater i utomhusområden som är täckta, men som kommer i kontakt med fukt eller tillfälliga stänk och sprut från alla håll.

Lys upp dina utomhusutrymmen för en speciell kväll med de färgglada LUMET IP44-ljusslingorna.

Skapa din ljusslinga...

Eller välj en ljusslinga bland dem tillgängliga på hemsidan.

IP65-klassning

Garanterar totalt skydd mot inträngning av fasta ämnen och vätskor från droppar, ånga, stänk och vattenstrålar från alla riktningar. Elektriska apparater som placeras och lämnas utomhus i regn eller i fuktiga områden som badrum, dusch, handfat eller andra sanitära utrymmen där vattenstänk är vanliga, kräver minst en IP65-klassning för att skydda mot inträngning av fasta ämnen och vätskor från droppar, ånga, stänk och vattenstrålar från alla riktningar.

Skapa din egen skräddarsydda utomhusbelysning eller välj en färdig lampa från EIVA-systemet. Alla EIVA-produkter är patenterade och tack vare IP65-klassificeringen kan de säkert stå emot regn och åska. Upptäck dem nu.

 • EIVA IP65
  203,00 kr Tillgänglig
  Nu kan du skapa din egen anpassade utomhuslampa tack vare EIVA. Hjärtat i EIVA är världens första IP65-lamphållare för självmontering.Tack vare den speciella isolerande gelén inuti lamphållaren och ett vattentätt membran på ljuskällan så tål denna lamphållare regn och...
 • EIVA IP65
  271,00 kr Tillgänglig
  Nu kan du skapa din egen anpassade utomhuslampa tack vare EIVA.Hjärtat i EIVA är världens första IP65-lamphållare för självmontering.Tack vare den speciella isolerande gelén inuti lamphållaren och ett vattentätt membran på ljuskällan så tål denna lamphållare regn och utemiljö på ett tryggt och säkert sätt.Komplettera med en täckkopp i mjuk silikon...
 • EIVA IP65
  271,00 kr Tillgänglig
  Nu kan du skapa din egen anpassade utomhuslampa tack vare EIVA.Hjärtat i EIVA är världens första IP65-lamphållare för självmontering.Tack vare den speciella isolerande gelén inuti lamphållaren och ett vattentätt membran på ljuskällan så tål denna lamphållare regn och utemiljö på ett fullständigt säkert sätt.Komplettera med en täckkopp i mjuk...
 • EIVA IP65
  244,00 kr Tillgänglig
  Nu kan du skapa din egen anpassade utomhuslampa tack vare EIVA.Hjärtat i EIVA är världens första IP65-lamphållare för självmontering.Tack vare den speciella isolerande gelén inuti lamphållaren och ett vattentätt membran på ljuskällan så tål denna lamphållare regn och utemiljö på ett fullständigt säkert sätt.Komplettera med en täckkopp i mjuk...

Sätt ihop din utomhuslampa med hjälp av komponenterna...

Du kan också välja en EIVA-lampa bland dem tillgängliga på vår hemsida.

Posted on 2023-03-15

Meny